Wat is het verschil tussen B2B en B2C marketing

Wat is het verschil tussen en B2C marketing?

Wat is het verschil tussen B2B en B2C marketing?

Elke ondernemer denkt na over hoe hij of zij een product of of dienst op de markt kan brengen. Er zijn veel manieren om dit te doen. Maar wat is nu het meest effectief?

Veel ondernemers maken de keuze tussen B2B en B2C marketing. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen deze vormen van marketing.

Kenmerken B2B en B2C marketing

De betekenis van B2B en B2C marketing

Belangrijk om te weten is dat er twee soorten marketing zijn die bedrijven vaak gebruiken, namelijk als B2B en B2C marketing.

Het verschil tussen deze twee soorten marketing is dat B2B marketing gaat om de marketing van een product of dienst aan een ander bedrijf, terwijl B2C marketing gaat om de verkoop van een product of dienst aan een klant.

B2B betekent dan ook ‘Business-to- Business’ en B2C ‘Business-to-Consumer’.

Uitdaging B2B marketing

De uitdaging van B2B marketing

B2B omvat de marketing van een bedrijf aan andere bedrijven. Je denkt misschien dat dit vergelijkbaar is met adverteren, maar dat is niet het geval. Reclame wordt gebruikt om klanten te bereiken die nog niet betrokken zijn bij het koopproces. Om een klant zover te krijgen dat hij of zij bij jou koopt, moet je hem of haar ervan overtuigen dat te doen.

Wil je online beter gevonden worden? Veel bedrijven die doen aan B2B marketing doen ook aan linkbuilding.

Bij linkbuilding verzamel je links naar jouw website, hierdoor wordt je hoger gerankt in Google.

Trek klanten aan met B2C marketing

De tweede vorm van marketing die je kunt gebruiken is B2C-marketing. Daarmee kun je klanten naar jouw bedrijf trekken. Wil je de verkoop van producten en/of diensten verhogen? Gebruik dan deze vorm van marketing. Je maakt potentiële klanten namelijk bewust van jouw producten. Oftewel: wat heb jij te bieden en wat maakt jouw producten uniek? Dit geeft mensen de kans om meer over jouw bedrijf en producten te leren.

Heb je een webshop? Dan kun je een e-mail-lijst opbouwen. Hierdoor kun je veel mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw product. Een nieuwsbrief is een vorm van e-mailmarketing.

B2C marketing en social media

Social media maakt ook onderdeel uit van B2C marketing. Platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn ideaal om mooie foto’s en video’s van jouw producten op te delen. Zorg er voor dat je voldoende volgers hebt en deel regelmatig content met hun. Stel ook vragen en beantwoord vragen van jouw volgers om jouw betrokkenheid te laten blijken. Dit schept vertrouwen en je er creëert er een goede band met je volgers mee.

Wat is lastiger: B2B of B2C?

Over het algemeen is B2B lastiger dan B2C marketing. Dit is vrij eenvoudig te verklaren. Bij het eerstgenoemde marketing type probeer je bedrijven te overtuigen om gebruik te maken van jouw producten en/of diensten. Dit is niet eenvoudig omdat je de juiste bedrijven moet vinden die mogelijk interesse hebben in wat jij te bieden hebt.

Bedrijven vinden voor jouw B2B strategie: zo doe je dat

Toch zijn er een aantal methoden om de juiste bedrijven te vinden voor jouw B2B strategie. We raden aan om uitgebreid onderzoek te doen naar jouw concurrentie. Wil je weten hoe de markt rondom jouw bedrijf er voor staat, werp dan een blik op de websites van jouw concurrenten. Daardoor ze je precies wat ze doen en hoe ze het doen.

Online gidsen

Een andere manier die je kunt gebruiken om bedrijven te vinden om zich op te richten is door gebruik te maken van online bedrijfsgidsen. Sommige van deze gidsen zijn gratis, terwijl andere betaald zijn. Wil je echt graag relevante bedrijven vinden? Dan is het een optie om n een betaalde directory te gebruiken. Mogelijk interessante bedrijven staan er in een eenvoudig overzicht.

Heb je een eigen website? En wil je meer bezoekers? Dan kun je links ruilen met andere website. Dit noemen ze een ‘linkpartner‘. Een linkpartner ruilt maandelijks links met andere websites. Het doel: hoger komen in google.

Blog je op een andere website? En is deze niet van jou? Dan noem je dit gastbloggen. Bij gastbloggen plaats je een blog op iemands anders website. In deze berichten link je naar je eigen website. Dit is een vorm van linkbuilding.

Wat is duurder B2C of B2B marketing

Wat is duurder: B2B of B2C?

Gemiddeld is B2B een stuk duurder. Logisch! De bedragen die rond gaan zijn een stuk hoger. Haal je één klant binnen voor B2B marketing? Vaak levert dit duizenden euro’s omzet op. Niet gek dus, dat veel B2B-bedrijven adverteren op Google.

Deze bedrijven zijn op zoek naar nieuwe klanten en willen online groeien. Krijg je een B2B-klant? Vaak is de omzet terugkerend en wordt er vaker gekocht.

B2C-marketing kan ook erg duur zijn. Het ligt maar net aan het product dat je wilt verkopen. Verkoop je een product waar veel concurrentie bij is? Vaak zijn dit de duurste campagnes. Doordat er veel vraag is, gaan bedrijven tegen elkaar opbieden.

Degene die het meest biedt, wordt bovenaan getoond in de zoekmachine. Gebruik je Google Ads? Dan kun je de campagne goed optimaliseren. Door campagnes te optimaliseren, betaal je minder per klik. Hierdoor heb je minder geld nodig om tot omzet te komen.

Welk platform is geschikt voor B2B-marketing

Welk platform is geschikt voor B2B-marketing?

Het online platform voor B2B-marketing is LinkedIn. Veel bedrijven en bedrijfseigenaars zijn actief op LinkedIn. Jouw advertentie wordt voornamelijk gezien door andere bedrijven. Bied je een interessant product aan? Dan kun je veel klanten werven via Linkedin.

Conclusie - wat is het verschil tussen B2B en B2C marketing

Conclusie – wat is het verschil tussen B2B & B2C marketing

Bij B2B-marketing focus je op te verkopen aan andere bedrijven. B2B staat voor ‘business to business’. Je verkoopt aan bedrijven. Voorbeelden van bedrijven die zich focussen op bedrijven zijn groothandels.

B2C staat voor ‘’business to consumer’’ Hierbij wordt gefocust op het verkopen van producten en diensten aan particulieren.
Kan een bedrijf zich focussen op bedrijven en particulieren? Ja, dat kan zeker! In verschillende branches wordt er gefocust op beide klanten.

Goede voorbeelden hiervan zijn de bouw- en schilderbranche.

Wil jezelf meer leren over online marketing en online geld verdienen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Education Template