Wat is de Blockchain

Wat is de Blockchain?

Wat is de Blockchain?

Blockchain is waarschijnlijk de grootste uitviwavwanding sinds het internet is uitgevonden.

Wereldwijd ontdekken steeds meer bedrijven vele mogelijkheden die blockchain biedt. Wat is blockchain eigenlijk en wat kunnen wij er in de toekomst van verwachten?

Cryptocurrency

Wat is de blockchain technologie?

Blockchain is een manier om transacties op de slaan in een nieuw type database.

Dit kunnen allerlei transacties zijn. In de meeste gevallen gaat het om cryptocurrency transacties.

Maar, de blockchain maakt het ook mogelijk om gegevens uit te wisselen. Denk hierbij aan diploma’s,

een bewijs van eigendom of een contract. Of het nou om cryptocurrency gaat of om een contract, blockchain slaat de informatie op in blokjes, die digitaal ondertekend worden door beide partijen.

Ze worden daarna direct opgeslagen in een decentrale database, zonder tussenkomst van een derde partij. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om veilig digitaal geld over te maken naar een ander, zonder dat er een bank bij aan te pas komt.

 

De informatie wordt veilig opgeslagen in blockchain dankzij cryptografie.

Bekende digitale betaalmiddelen, zoals Bitcoin maken ook gebruik van blockchain. Omdat er gebruik gemaakt wordt van cryptografie spreekt men daarom van cryptocurrency.

De transacties worden niet op een enkele computer of server opgeslagen maar verdeeld over een enorm netwerk van computers.

Nieuwe blokjes bevatten informatie over het voorgaande blokje en zo voorts. Hierdoor ontstaat een erg lange, niet te veranderen en onbreekbare informatieketting.

Een gewone database bevindt zich op een vaste, centrale plek. Er is dan maar een enkele locatie waar gegevens worden opgeslagen.

Het is alleen op en via die locatie mogelijk om gegevens aan te passen en te delen met gebruikers.

Dit werkt heel anders bij blockchain. Er is geen centraal punt, er worden vele knooppunten, computers, die allen een kopie bevatten van de database. Deze knooppunten noemt men ook wel ‘nodes’.

Wat-is-de-Blockchain?

Wat is de beste blockchain?

Er is geen beste blockchain. Het is maar net wat men wilt doen. Voor sommige doeleinden is de blockchain van Bitcoin zeer geschikt.

Voor andere doeleinden is de blockchain van Cardano weer zeer geschikt. De meest veelzijdige blockchain is die van Ethereum, deze biedt de meeste mogelijkheden en functies.

hoe-werkt-de-blockchain

Hoe werkt de blockchain?

In 2009 werd Bitcoin gelanceerd, waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van blockchain technologie.

Eigenlijk is een blockchain netwerk niets meer dan een netwerk van vele verschillende deelnemers die elkaar controleren. In dit netwerk is er geen tussenpersoon of een bank, en juist dat wordt gezien als het grote voordeel van blockchain. Banken zijn overbodig.

Een dergelijk netwerk, zonder dat een derde partij vereist is, noemen wij in dit geval een decentraal netwerk of peer-to-peer netwerk. In een blockchain netwerk controleert iedere deelnemer elkaar. Voor het verzenden en ontvangen van een transactie controleert iedereen elkaar.

Een voorbeeld van hoe een blockchain transactie werkt. Stel dat Klaas €100,- wilt overmaken naar zijn vriend Jan. Nadat Klaas de €100,- heeft verzonden, moeten talloze andere mensen de transactie controleren.

Dit gebeurt natuurlijk zonder dat iemand de transactie zelf controleert, alles gebeurd geheel geautomatiseerd.

Als een iedere deelnemer binnen het netwerk de transactie heeft goedgekeurd, kan de transactie pas echt plaatsvinden. En, pas dan krijgt Jan zijn €100,-

Bij een reguliere bank verzend Klaas zijn geld naar Jan. Maar, de bank, die een derde partij is, moet de transactie goedkeuren. Pas na die goedkeuring krijgt Jan het geld van Klaas.

De bank rekent allerlei kosten door, terwijl het verzenden van geld via de blockchain zeer goedkoop kan zijn. Het is dus niet ondenkbaar dat banken op een gegeven moment in de problemen komen, omdat mensen massaal gebruik gaan maken van cryptocurrency dat bijna gratis te verzenden is.

De transactiekosten van een Bitcoin verzending zijn trouwens erg hoog. Maar, er zijn andere vormen van cryptocurrency, die zeer lage kosten berekenen voor het verwerken van een transactie.  

De plek waar mensen binnen de blockchain de transactie controleren en registeren noemt men het register. Andere benamingen voor het register zijn het grootboek of de ledger.


Wat is een blockchain wallet?

In dit artikel bedoelen wij met een blockchain wallet een crypto wallet. Een wallet, een portemonnee dus, waar je digitaal geld in kan opslaan. Er zijn 3 verschillende soorten crypto wallets, een software wallet, een gedecentraliseerde wallet en een hardware wallet.

software-wallet

Software wallets

Een software wallet is een programma dat je kan gebruiken op je computer. Maar, er zijn ook uitstekende software wallets die speciaal gemaakt zijn voor smartphones.

Deze online portemonnee is voorzien van de best bestaande cryptografie en dus niet zomaar toegankelijk voor andere gebruikers.

Om toegang te krijgen tot een software wallet heb je minimaal een wachtwoord nodig. De meeste software wallets zijn ook voorzien van andere beveiligingsopties, waardoor derden en kwaadwillende niet zomaar in de wallet kunnen komen.

Bij het aanmaken van een iedere crypto wallet moet je een herstelzin invoeren. Verwijder je de wallet? Geen enkel probleem, zolang je de herstelzin maar hebt.

Zonder de herstelzin kan je een wallet niet terugwinnen. Er zijn mensen die honderden miljoenen euro’s zijn kwijtgeraakt omdat ze hun herstelzin niet of niet goed hadden opgeslagen.

Er is dan geen enkele manier om nog in de wallet te komen. Als je een software wallet gebruikt, zorg dan altijd dat je de herstelzin heel goed opslaat.

Een software wallet kent enkele voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat een software wallet heel makkelijk zijn in gebruik. Vanuit je wallet kan je makkelijk geld verzenden en ontvangen.

Het enige wat je nodig hebt is het wachtwoord, waarna je direct kan inloggen en gebruik kunt maken van de software wallet. De meeste software wallets zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Helaas kent een software wallet ook enkele nadelen. Een software wallet draait via het internet en zoals wij allemaal weten worden er online veel virussen verzonden. Een software wallet is dus vatbaar voor virussen, al is het voor kwaadwillende erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om toegang te krijgen tot een software wallet.

Een groot nadeel van een software wallet is dat je je wachtwoord of herstelzin kan kwijt raken. Een wachtwoord is opnieuw aan te maken, door de wallet opnieuw te installeren. Maar, dan moet je wel weten wat je herstelzin is. Zorg dus altijd dat je de herstelzin heel goed hebt opgeslagen.

Zoek je een goede software wallet? Trastra en de Nash wallet zijn uitstekend. Trastra is zelfs gekoppeld aan een Visa Card, waardoor je ook gewone betalingen kan doen met je software wallet.

Gedecentraliseerde-blockchain-wallet

Gedecentraliseerde blockchain wallet

Er zijn ook een aantal gedecentraliseerde software wallets. De bekendste zijn Phantom wallet, MetaMask en de Trust wallet.

Deze gedecentraliseerde wallets zijn met een extensie te installeren in de browser. Maar, er zijn ook mobiele apps waarmee je deze wallets kan gebruiken op een smartphone. Het voordeel van deze gedecentraliseerde wallets is dat je middels Dapps en dexchanges cryptocurrency kunt kopen en verkopen.

Veel vormen van cryptocurrency, die net beginnen, zijn niet te vinden op grote exchanges. Maar, als je een gedecentraliseerde wallet hebt, zoals MetaMask en de Trust wallet, dan krijg je toegang tot dexchanges, zoals Pancakeswap, waar je nieuwe of onbekende vormen van cryptocurrency kunt kopen.

Veel mensen kiezen daarom voor een gedecentraliseerde wallet.

hardware-wallet-crypto

Hardware blockchain wallets

Een hardware wallet is een fysiek apparaat. In vrijwel alle gevallen kan je een hardware wallet middels USB aansluiten. Het grote voordeel van een hardware wallet is dat je deze volledig offline kan halen en in een kluis kunt leggen.

Steelt iemand de hardware wallet? Dat is geen enkel probleem, zolang de inbreker de herstelzin niet heeft. Als jij de herstelzin wel hebt, kun je na de diefstal middels een andere wallet gewoon in je digitale portemonnee.

Bewaar de herstelzin en je wachtwoord dus nooit op dezelfde plek als je hardware wallet. Een hardware wallet noemt men ook wel een cold wallet. Als je dagelijks meerdere keren in je wallet moet zijn, is een hardware wallet niet praktisch.

Maar, als je zelden handelt, en je cryptocurrency gewoon veilig wilt opslaan, dan is een hardware wallet een uitkomst. Met name geschikt voor grote bedragen.


blockchian-bedrijven-en-de-toekomst

Blockchain, bedrijven en de toekomst


Blockchain heeft de wereld nu al veranderd. Als je alleen al kijkt naar Bitcoin, Litecoin, Monero, Ethereum en enkele van de andere grootste andere cryptocurrencies, dan bezitten mensen momenteel 2,48 biljoen dollar!

Mede daarom maken overheden zich zorgen en zweten banken peentjes. Het monetaire stelstel zoals wij dat kennen wordt langzaam ondermijnt door cryptocurrency.

Toch is het uiterst aannemelijk dat cryptocurrency en zeker de blockchain in de toekomst niet weg te denken zijn, wat overheden en het IMF maar van plan zijn.

Vele bedrijven, waaronder ook banken, hebben blockchain technologie ontdekt en zien er de potentie van in. El Salvador heeft in september 2021 Bitcoin als eerste land geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

Het Internationaal Monetair Fonds (het IMF), een onderdeel van de VN organisatie, was daar niet blij mee. Maar, Bitcoin doet het goed in El Salvador, het betaalmiddel wordt redelijk vaak gebruikt, waardoor banken in principe overbodig zijn geworden.

Het is zeer aannemelijk dat blockchain technologie een grote rol gaat spelen in allerlei toekomstige zaken. Het veilig verzenden van belangrijke contracten, het verzenden van digitale bezittingen en laten wij vooral cryptocurrency niet vergeten. Het is vrijwel zeker dat banken blockchain technologie op een gegeven moment omarmen en op grote schaal gaan benutten.

Conclusie

je weet nu precies wat de blockchain is. Wellicht wil je ook meer leren over investeren in crypto?

Ik heb de cursus van allesovercrypto gevolgd, deze is zeker aan te raden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Education Template