Wat-is-Ripple

Ripple

Ripple (XRP) 

Op deze pagina leggen we jou uit wat Ripple XRP is en welke voordelen het protocol biedt voor gebruikers.

Maar natuurlijk is Ripple in de eerste plaats populair onder crypto-investeerders. En vermoedelijk is dat ook de reden waarom jij meer over dit project te weten wilt komen.

Daarom gaan wij in dit artikel tevens dieper in op de koersverwachting van de munt, vertellen we waarin XRP verschilt van andere cryptomunten en vertellen wij waar je Ripple het beste kan aanschaffen.

cryptocurrency cursus

Wat is Ripple XRP?

Ripple (XRP) is een bedrijf dat ervoor zorgt dat financiële organisaties wereldwijd grensoverschrijdend én real-time geld kunnen overmaken. Normaal gesproken neemt een internationale betaling nogal veel tijd in beslag.

Voor dergelijke transacties zijn medewerkers nodig in de vorm van intermediairs om betalingen te controleren en door te zetten.

Een succesvolle internationale transactie kan met gemak enkele dagen in beslag nemen. Dit alles kost niet alleen tijd maar ook geld.

Bovendien kleven aan internationale betalingen risico’s die natuurlijk zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Vandaag de dag nemen internationale betalingen een steeds belangrijke plek in.

Betalingsprotocol-Ripple

Betalingsprotocol

Ripple is een betalingsprotocol dat veel van de hedendaagse problemen kan oplossen. Ripple voorziet in bijna real-time, grenzeloze betalingen. Daarnaast is het netwerk ook erg goedkoop in gebruik. Zodoende kost een transactie via het netwerk van Ripple een fractie van wat reguliere diensten hiervoor rekenen.

XRP-ripple

XRP is de valuta van Ripple

Ripple is geen cryptomunt maar dus een protocol of beter gezegd: een ‘back-end infrastructuur’ gericht op wereldwijde transacties.

Ripple maakt gebruik van zijn eigen valuta en dit wordt XRP genoemd. Met deze valuta worden de transacties op het netwerk betaald. Overigens kan jij hier als cryptohandelaar ook in investeren. De XRP coin is gecentraliseerd. Daarover hieronder meer informatie.

Centralisatie

Centralisatie

In tegenstelling tot veel bekende cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ethereum en Cardano, is Ripple XRP een gecentraliseerd platform.

Ripple wordt dus gereguleerd. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel van centralisatie is dat de makers een beleid kunnen uitstippelen en zich daaraan kunnen houden. Centralisatie zorgt voor eenheid in het team.

Bovendien heeft een gecentraliseerde cryptocurrency als voordeel dat de prijs daarvan stabiel blijft en dus ook de transactiekosten op het netwerk. Toch beperkt centralisatie Ripple ook weer.

Nadelen Ripple

Ripple laat de markt niet zijn werk doen aangezien het voor het belangrijkste deel gecentraliseerd is. Dit zou op termijn een verdere ontwikkelingen in de weg kunnen staan. Andere mogelijke nadelen van Ripple zijn:

– Ripple bezit een heel groot gedeelte van het aantal beschikbare munten (XRP’s). Daarmee kan het invloed uitoefenen op de prijs van de munt.
– Als de koers stijgt, ligt een dump van grote aantallen XRP’s op de loer.
– Ripple XRP heeft een niet al te best imago. Zo wordt het bedrijf beschuldigd van ‘pump en dump’ en marktmanipulatie door te handelen met voorkennis.

Op dit moment is Ripple verwikkeld in een grote rechtzaak met SEC (Amerikaanse Securities and Exchange Commission). De uitkomst is vooralsnog onzeker. Al lijkt het nu licht in het voordeel van Ripple uit te vallen. Toch is dit een reden om voorzichtigheid te betrachten. Vraag je af of dit wel het juiste moment is om XRP’s aan te schaffen. 

Wat-zijn-de-voordelen-van-Ripple

Wat zijn de voordelen?

– Transacties via het netwerk worden direct (real-time, binnen 4 seconden) verwerkt
– Risico’s vermijden: betalingen zijn veilig – levering is gegarandeerd
– Super lage transactiekosten
– Banken krijgen toegang tot Ripple en kunnen eenvoudig betalingen verrichten

Waarin verschilt Ripple XRP met andere currency’s?

Ripple is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt en in niets te vergelijken met blockchains zoals Bitcoin of Ethereum. Toch zijn er natuurlijk wel overeenkomsten.

Zo maken ze gebruik van het blockchain-principe en worden de kosten voor het gebruik van het netwerk betaald met de eigen cryptomunt XRP.

Tot dusver de overeenkomsten. Het verschil met andere currency’s is namelijk nog groter. Zo wordt het project omarmd door banken, terwijl Bitcoin bijvoorbeeld zich juist daartegen verzet.

Misschien is Ripple nog wel het beste te beschrijven als een verlengstuk van het bankwezen en daarmee als legitiem.

Ripple-mine

Kan Ripple worden gemined?

XRP coins van Ripple kunnen niet worden gemined. Sterker nog, Ripple vernietigt bij iedere transactie die gevalideerd is een aantal munten. Er worden dus geen nieuwe munten aangemaakt zoals bij Bitcoin mining wel het geval is.

Koersverwachting van Ripple
Speculeren over de koersen van cryptomunten zoals Ripple is lastig. De cryptomarkt is volatiel en de waarde van XRP is nooit te voorspellen. Toch staat Ripple XRP bekend als een redelijk veilige investering. Wij verwachten dat Ripple in de toekomst zeker meer waard kan worden gelet op de historische prijzen.

 

Crypto-kopen (1)

Waar Ripple XRP kopen?

Zelf doen wij erg graag zaken via Bitvavo. Ripple XRP kan je ook bij Bitvavo aanschaffen.

Het voordeel van Bitvavo is dat het een Nederlands bedrijf is. Er wordt streng toezicht gehouden op Bitvavo en het netwerk zelf staat bekend als zeer veilig.

Bovendien heb je hier de keuze uit heel veel verschillende cryptocurrency’s waaronder dus Ripple (XRP). De lage transactiekosten zijn een ander groot voordeel en het feit dat je altijd kan rekenen op support in het Nederlands, dat is een prettig gegeven. De Bitvavo app is eenvoudig maar biedt voldoende mogelijkheden.

Ripple

Hoe het beste XRP’s bewaren?

Bij Bitvavo heb je de mogelijkheid om je XRP’s te bewaren op het platform zelf in een online wallet. De meeste brokers bieden overigens gratis deze mogelijkheid. Bitvavo geeft veel geld uit aan de beveiliging van het systeem, dus je kunt er vanuit gaan dat jouw munten daar veilig staan.

Toch heb je de XRP’s dan niet zelf in beheer. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een software wallet of (veel beter nog) een hardware wallet. Hieronder leggen wij in het kort uit hoe beide soorten wallets werken.

 

Software wallet

Een software wallet is nog altijd een betere optie dan je munten bewaren op een online wallet.

Je installeert een programma op je computer (of ander apparaat) en kunt daarmee je Ripple’s beheren. Zelf beschik je over de ‘private keys’ (en dus bezit je daadwerkelijk je XRP).

De munten hoef je dan niet te stallen bij brokers zoals Bitvavo of Binance en het is gemakkelijker om hiermee te schuiven.

Nadeel van een software wallet is dat men in het slechtste geval bij de private keys kan komen als men toegang heeft tot jouw computer of ander apparaat, en jouw Ripple XRP coins afhandig kunnen worden gemaakt.

Hardware wallet

Hardware wallet

De hardware wallet is verreweg het meest veilige alternatief voor het opslaan van cryptomunten zoals XRP. Het is een apparaat dat je misschien nog het beste kan vergelijken met een USB-stick.

Daarop bewaar je offline je tokens. Niemand anders heeft toegang tot de tokens behalve jij. Voor een hardware wallet kan je een wachtwoord instellen. Bewaar dit wachtwoord natuurlijk op een veilige plek.

Conclusie-Leren-DayTraden

Conclusie

Naar het lezen van dit product, weet je precies wat ripple is. Wil je zelf nóg meer leren over crypto. En wil je zelf beginnen met investeren?

Dan kun je de cursus volgen van allesovercrypto.nl. Zelf heb ik deze cursus ook gevolgd, ik kan het jullie zeker aanraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Education Template